1. Co powinny zawierać produkty do dezynfekcji rąk?
W produktach mających służyć do dezynfekcji powinny znajdować się alkohole i/lub detergenty, które będą wykazywały działania bakterio-, grzybo- i wirusobójcze.
2. Jakie stężenia alkoholu powinny znajdować się w preparatach dezynfekcyjnych?
Preparaty dezynfekcyjne powinny zawierać od 60 do 80% alkoholu. Niższe jego stężenia nie będą wykazywać stosownego działania bójczego, a wyższe będą powodowały zbyt szybką denaturację białek i w konsekwencji utrudniony dostęp preparatu do wnętrza drobnoustroju.
3. Czy dopuszczone są do użycia w preparatach dezynfekcyjnych inne alkohole niż alkohol etylowy (etanol)?
Tak, dopuszczone jest także stosowanie dodatku alkoholu propylowego (propanolu) lub izopropanolu. W odniesieniu do niektórych patogenów mieszaniny takie wykazują nawet podwyższone działanie bójcze.
4. Co jest bardziej skutecznym sposobem higieny rąk: mycie wodą z mydłem czy stosowanie środków dezynfekcyjnych?
Oba sposoby mają porównywalną skuteczność, pod warunkiem, że są przeprowadzane w prawidłowy sposób.
5. Czy dodatek detergentów do środków dezynfekcyjnych jest niezbędny?
Nie, choć łagodne detergenty niejonowe zazwyczaj poprawiają skuteczność działania preparatów dezynfekcyjnych
6. Czy dodatki glicerolu, wyciągu z aloesu lub D-pantenolu są konieczne w preparatach dezynfekcyjnych?
Nie, ale ich obecność w środkach dezynfekcyjnych łagodzi podrażnienia i wysuszenia skóry, które mogą wynikać z obecności alkoholi.
7. Czy powszechne używanie preparatów dezynfekcyjnych w czasie pandemii COVID-19 jest bezpieczne?
Tak, powszechne stosowanie preparatów (płynów czy żeli) antyseptycznych jest jak najbardziej uzasadnione, zwłaszcza podczas pandemii COVID-19. Mówią o tym wyraźnie aktualne komunikaty Ministerstwa Zdrowia oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego.